Class Central is learner-supported. When you buy through links on our site, we may earn an affiliate commission.

LinkedIn Learning

Python Essential Training

via LinkedIn Learning

Write review

Overview

Google, IBM & Meta Certificates – 40% Off
One Coursera Plus subscription covers most Professional Certificates on Coursera.
Unlock All Certificates
Get a comprehensive overview of the Python programming language and gain enough command of Python 3 to create well-designed scripts and maintain existing projects.

Syllabus

Introduction
  • Getting started with Python
  • Who this course is for
  • Resources for this course
1. Gearing Up for Python
  • How computers think
  • Installing Python, Pip, and Jupyter Notebooks
  • The Zen of Python
  • Writing a program
  • Jupyter notebooks
  • Using Coderpad
2. Quickstart
  • Variables and types
  • Data structures
  • Operators
  • Control flow
  • Functions
  • Classes and objects
  • About the challenges
  • Solution: Factorials
3. Basic Data Types
  • Ints and floats
  • Other types of numbers
  • Booleans
  • Strings
  • Bytes
  • Solution: Converting hex to decimal
4. Basic Data Structures
  • Lists
  • Tuples and sets
  • Dictionaries
  • List comprehensions
  • Dictionary comprehensions
  • Solution: Encoding ASCII art
5. Control Flow
  • If and else
  • While
  • For
  • Solution: Finding primes faster
6. Functions
  • The anatomy of a function
  • Variables and scope
  • Functions as variables
  • Solution: Sum of triangles
7. Classes and Objects
  • The anatomy of a class
  • Static and instance methods
  • Inheritance
  • Solution: Drawing shapes
8. Errors
  • Errors and exceptions
  • Handling exceptions
  • Custom exceptions
  • Solution: Bad arguments
9. Threads and Processes
  • Intro to threads and processes
  • Multithreading
  • Multiprocessing
10. Working with Files
  • Opening, reading, and writing
  • CSV
  • JSON
  • Solution: Compressing ASCII art
11. Packaging Python
  • Command-line arguments
  • Creating modules and packages
Conclusion
  • Wrap up
  • Python challenge project

Taught by

Steven Lott

Reviews

4.7 rating at LinkedIn Learning based on 17516 ratings

Start your review of Python Essential Training

Never Stop Learning.

Get personalized course recommendations, track subjects and courses with reminders, and more.

Someone learning on their laptop while sitting on the floor.