Class Central is learner-supported. When you buy through links on our site, we may earn an affiliate commission.

LinkedIn Learning

Programming Foundations: Data Structures

via LinkedIn Learning

Write review

Overview

Google, IBM & Meta Certificates – 40% Off
One Coursera Plus subscription covers most Professional Certificates on Coursera.
Unlock All Certificates
Learn how to effectively use and implement key data structures through hands-on exercises and real-world examples in Python.

Syllabus

Introduction
  • Why to use data structures
  • What you need to know
  • How to use CoderPad
  • How to Use GitHub Codespaces
1. Data Fundamentals
  • What is data?
  • Introduction to data structures
  • Built-in data structures in Python
  • Common operations on data structures
  • Big-O notation
2. Array-Like Structures
  • What is an array?
  • Create a list in Python
  • Retrieve data from a list in Python
  • Mutate a list in Python
  • Solution: Swap items
  • Multidimensional lists in Python
  • Tuples in Python
  • Solution: Square items
  • Search array-like structures
  • Sort array-like structures
  • Solution: Find the second smallest item
  • When to use array-like structures
3. Dictionaries
  • What is a dictionary?
  • Create a dictionary in Python
  • Mutate a dictionary in Python
  • Solution: Update salary
  • Handle missing dictionary keys
  • Retrieve keys and value collections from dictionaries
  • Solution: Clean user preferences
  • When to use dictionaries
4. Sets
  • What is a set?
  • Determine set membership in Python
  • Mutate a set in Python
  • Solution: Unique characters
  • Operations on sets in Python
  • Immutable sets in Python
  • Solution: Mutual friends
  • When to use sets
5. Queues
  • What is a queue?
  • Use a deque as a queue in Python
  • Solution: Generate binary numbers
  • When to use queues
6. Stacks
  • What is a stack?
  • Use a list as a stack in Python
  • Use a deque as a stack in Python
  • Solution: Matching parentheses
  • When to use stacks
7. Practice Using Data Structures in Python Applications
  • GitHub Codespace challenge: To-do list
  • GitHub Codespace solution: To-do list
  • GitHub Codespace challenge: Reservation waitlist
  • GitHub Codespace solution: Reservation waitlist
  • GitHub Codespace challenge: Inventory tracker
  • GitHub Codespace solution: Inventory tracker
9. Conclusion
  • How to decide which data structure to use

Taught by

Kathryn Hodge

Reviews

4.7 rating at LinkedIn Learning based on 133 ratings

Start your review of Programming Foundations: Data Structures

Never Stop Learning.

Get personalized course recommendations, track subjects and courses with reminders, and more.

Someone learning on their laptop while sitting on the floor.