Class Central is learner-supported. When you buy through links on our site, we may earn an affiliate commission.

LinkedIn Learning

Complete Guide to Ruby

via LinkedIn Learning

Write review

Overview

Syllabus

Introduction
  • Learn Ruby
  • Using GitHub Codespaces
1. Get Started with Ruby
  • Introducing Ruby
  • Install Ruby
  • Using Ruby
  • Interactive Ruby Shell (IRB)
2. Ruby Object Types
  • Objects
  • Variables
  • Numbers: Integers
  • Numbers: Floats
  • Strings
  • Strings: Escaping and interpolation
  • Arrays
  • Array methods
  • Hashes
  • Symbols
  • Booleans
  • Ranges
  • Constants
  • Nil
  • Challenge: Roman numerals
  • Solution: Roman numerals
3. Control Structures
  • About control structures
  • Conditionals: if, else, elsif
  • Conditionals: unless
  • Conditionals: case
  • Conditionals: Shorthand operators
  • Loops
  • Iterators
  • Challenge: Blanket patterns
  • Solution: Blanket patterns
4. Ruby Scripting
  • Identifying Ruby code
  • Exit a running script
  • Input and output
  • Challenge: Guessing game
  • Solution: Guessing game
5. Dates and Times
  • Time
  • Date
  • Challenge: Birthdate analysis
  • Solution: Birthdate analysis
6. Enumerables and Code Blocks
  • Enumerables
  • Code blocks
  • Find methods
  • Map methods
  • Inject methods
  • Sort methods
  • Merge methods
  • Challenge: Ruby blanks
  • Solution: Ruby blanks
7. Custom Methods
  • Define and call methods
  • Variable scope
  • Arguments
  • Argument default values
  • Using a hash of options
  • Return value
  • Return multiple values
  • Output vs. return values
  • Challenge: Pig Latin
  • Solution: Pig Latin
8. Classes
  • Define a class
  • Instances
  • Attributes
  • Reader/writer methods
  • Attribute methods
  • Method access control
  • Initialize method
  • Challenge: Dice
  • Solution: Dice
9. Class Attributes and Methods
  • Class methods
  • Class attributes
  • Class reader and writer methods
  • Challenge: Radio
  • Solution: Radio
10. Inheritance
  • Class inheritance
  • Override and extend
  • Access the superclass
  • Challenge: Dungeon dice
  • Solution: Dungeon dice
11. Modules
  • Namespacing
  • Mixins
  • Load, require, and include
  • Challenge: To-do list
  • Solution: To-do list
12. Exceptions
  • Handle exceptions
  • Handle specific exceptions
  • Exception methods
  • Raise exceptions
  • Custom exceptions
13. The File System
  • Input/output basics
  • File system basics
  • Types of file paths
  • File permissions
14. Work with Files
  • Access files
  • Write to files
  • Read from files
  • File pointer
  • Read or write an entire file
  • Rename, delete, copy
  • Examine file details
  • Challenge: List maker
  • Solution: List maker
15. Work with Directories
  • Create directories
  • Change directories
  • Entries
  • Glob
  • Challenge: Treasure hunt
  • Solution: Treasure hunt
16. Common Data Formats
  • CSV
  • YAML
  • JSON
  • XML
17. ERB Templating
  • Embed Ruby
  • Binding
  • Template files
  • Challenge: Mail merge
  • Solution: Mail merge
18. Final Project
  • Restaurant finder
  • Project organization
  • User input
  • File storage
  • List action
  • Output
  • Sort the list
  • Find action
  • Add action
  • Completing the project
Conclusion
  • Next steps

Taught by

Kevin Skoglund

Reviews

4.8 rating at LinkedIn Learning based on 36 ratings

Start your review of Complete Guide to Ruby

Never Stop Learning.

Get personalized course recommendations, track subjects and courses with reminders, and more.

Someone learning on their laptop while sitting on the floor.