Class Central is learner-supported. When you buy through links on our site, we may earn an affiliate commission.

LinkedIn Learning

Complete Guide to Java Design Patterns: Creational, Behavioral, and Structural

via LinkedIn Learning

Write review

Overview

Syllabus

Introduction
  • Improve your code with design patterns
  • What you should know
1. Design Patterns
  • What is a design pattern?
2. Creational Design Patterns
  • What are creational design patterns?
3. The Builder Pattern
  • Avoiding complex constructors
  • Recognize where to use the Builder pattern
  • Implement a complete Builder pattern
  • Improving the Builder pattern
  • Challenge: The Builder pattern
  • Solution: The Builder pattern
4. The Singleton Pattern
  • When to use the Singleton pattern
  • Implementing the Singleton pattern
  • Thread safety with the Singleton pattern
  • Challenge: The Singleton pattern
  • Solution: The Singleton pattern
5. The Prototype Pattern
  • Understand the Prototype pattern
  • Implement the Prototype pattern
  • Handling mutability
  • Challenge: The Prototype pattern
  • Solution: The Prototype pattern
6. The Factory Method
  • Understand the Factory Method pattern
  • Implement the Factory Method pattern
  • Improve the Factory Method pattern with functional programming
  • Challenge: The Factory Method pattern
  • Solution: The Factory Method pattern
7. Abstract Factories
  • Understand abstract factories
  • Recognize where to use abstract factories
  • Create factories for families of objects
  • Implement the complete Abstract Factory pattern
  • Challenge: The Abstract Factory pattern
  • Solution: The Abstract Factory pattern
8. Structural Design Patterns
  • What are structural design patterns?
9. The Adapter Pattern
  • Understand the Adapter pattern
  • Implement the object Adapter pattern
  • Implement the class Adapter pattern
  • Challenge: The Adapter pattern
  • Solution: The Adapter pattern
10. The Bridge Pattern
  • Understand the Bridge pattern
  • Implement the Bridge pattern
  • Challenge: The Bridge pattern
  • Solution: The Bridge pattern
11. The Composite Pattern
  • Understand the Composite pattern
  • Implement the Composite pattern
  • Challenge: the Composite pattern
  • Solution: the Composite pattern
12. The Decorator Pattern
  • Understand the Decorator pattern
  • Change behavior dynamically with a decorator
  • Add multiple decorations to an object
  • Challenge: The Decorator pattern
  • Solution: The Decorator pattern
13. The Facade Pattern
  • Understand the Facade pattern
  • Implement the Facade pattern
  • Challenge: The Facade pattern
  • Solution: The Facade pattern
14. The Flyweight Pattern
  • Understand the Flyweight pattern
  • Implement the Flyweight pattern
  • Challenge: The Flyweight pattern
  • Solution: The Flyweight pattern
15. The Proxy Pattern
  • Understand the Proxy pattern
  • Recognize where to use the Proxy pattern
  • Use a proxy to create objects on demand
  • Use a proxy to control access
  • Challenge: The Proxy pattern
  • Solution: The Proxy pattern
16. Behavioral Design Patterns
  • What are behavioral design patterns?
17. The Chain of Responsibility Pattern
  • Understand the Chain of Responsibility pattern
  • Recognize where to use the Chain of Responsibility pattern
  • Implement a successor chain
  • Challenge: The Chain of Responsibility pattern
  • Solution: The Chain of Responsibility pattern
18. The Command Pattern
  • Understand the Command pattern
  • Implement the Command pattern
  • Use the Command pattern to delay operations
  • Challenge: The Command pattern
  • Solution: The Command pattern
19. The Interpreter Pattern
  • Understand the Interpreter pattern
  • Creating an interpreter for a language
  • Interpreting a variable
  • Challenge: The Interpreter pattern
  • Solution: The Interpreter pattern
20. The Iterator Pattern
  • Understand the Iterator pattern
  • Create an Iterable
  • Create an Iterator
  • Challenge: The Iterator pattern
  • Solution: The Iterator pattern
21. The Mediator Pattern
  • Understand the Mediator pattern
  • Avoid tight coupling between objects
  • Create a Mediator object
  • Challenge: The Mediator pattern
  • Solution: The Mediator pattern
22. The Memento Pattern
  • Understand the Memento pattern
  • Restoring an object's state
  • Challenge: The Memento pattern
  • Solution: The Memento pattern
23. The Observer Pattern
  • Understand the Observer pattern
  • Implementing an Observer
  • Implementing an Observable
  • Challenge: The Observer pattern
  • Solution: The Observer pattern
24. The State Pattern
  • Understand the State pattern
  • Avoiding multiple if-else statements
  • Allowing an object to change its behavior
  • Challenge: The State pattern
  • Solution: The State pattern
25. The Strategy Pattern
  • Understand the Strategy pattern
  • Implement the Strategy pattern
  • Improve the Strategy pattern
  • Challenge: The Strategy pattern
  • Solution: The Strategy pattern
26. The Template Method Pattern
  • Understand the Template Method pattern
  • Implement the Template Method pattern
  • Challenge: The Template Method pattern
  • Solution: The Template Method pattern
27. The Visitor Pattern
  • Understand the Visitor pattern
  • Implement the Visitor pattern
  • Challenge: The Visitor pattern
  • Solution: The Visitor pattern
Conclusion
  • Next steps

Taught by

Bethan Palmer

Reviews

4.7 rating at LinkedIn Learning based on 163 ratings

Start your review of Complete Guide to Java Design Patterns: Creational, Behavioral, and Structural

Never Stop Learning.

Get personalized course recommendations, track subjects and courses with reminders, and more.

Someone learning on their laptop while sitting on the floor.